Behandlingar
Jag kombinerar ofta de metoder jag listar här nedanför och utgår alltid ifrån den enskilda hästens behov. Oavsett vilken behandling din häst får ger jag dig tips om övningar du kan göra själv för att hjälpa din häst och så går vi tillsammans igenom de spänningar som finns. Jag journalför alla mina behandlingar.
Massage
Muskelspänningar kan bero på kortvarig överansträngning eller en långvarig överbelastning. De kan vara kompensatoriska eller primära och kan berätta väldigt mycket om hur hästen har använt sin kropp över tid. En spänd muskel kan inte dra ihop sig eller förlängas, vilket krävs för att den ska arbeta korrekt. Att fortsätta arbeta med detta rörelsemotstånd i kroppen skapar kompensatoriska spänningar som kan leda till en skada i en muskel, sena eller i en led.
Massagens syfte är att öka blodcirkulationen, lösa upp spänningar och hjälpa till att få, samt bibehålla, smidiga muskler som underlättar hästens arbete och rörelseomfång. Genom beröringen och den ökade cirkulationen frisätts också hormonet oxytocin, det så kallade "lugn-och-ro-hormonet" vilket är väldigt välgörande för hästar som är lite nervösa eller stressade. I många fall kan dessa hästar ha mentala spänningar som yttrar sig som spänningar i muskulaturen och massagen kan då lösa både den mentala spänningen och den muskulära spänningen på samma gång. Hästägaren kan uppleva att hästen går ner i sparlåga under massagen, gäspar, tuggar, verkar dåsig osv - allt detta är tecken på att hästen svarar på massagen och att spänningar släpper.
Jag använder inga maskiner när jag masserar utan all massage görs med mina händer - för mig är de ett ovärderligt redskap då jag får så mycket mer information från musklerna och hästen genom mina händer än om jag skulle använda en maskin som tappar mycket av den viktiga information vi annars får genom beröringen 🙏.
Stresspunktsbehandling
Hästen har, enligt pionjären inom hästmassage Jack Meagher som behandlat tusentals hästar, 25 muskulära stresspunkter på vardera sida kroppen i anslutning till muskelfästen och ursprung. Det är i dessa stresspunkter som muskelspasmer oftast startar. En muskelspasm beror på syrebrist i muskeln. Under en stresspunktsbehandling lättar jag på spänningar i dessa punkter med en speciell teknik så hästen får tillbaka ett större rörelseomfång i muskeln.
Lymfmassage
Lymfsystemet är ett av kroppens viktigaste system för immunförsvaret. Det är kroppens avlopp som ska föra bort överskottsvätska, slaggprodukter och gifter via blodomloppet och ut ur kroppen genom urinen. Behandlingen går ut på att med lätta strykningar och vibrationer i lymfflödets riktning föra flödet mot de olika lymfstationerna. Det är en lugn och rogivande behandling som hjälper till att boosta hästens immunförsvar.
Strain-counterstrain
En form av mild mobilisering som fokuserar på muskelbalansen runt en led och dysfunktionen som kan finnas där. Detta är en metod för att hitta en fungerande neuromuskulär balans runt en led som kanske har blivit översträckt av någon anledning och skapa en balans mellan den antagonistiska och den agonistiska muskeln.
Akupressur
En metod ur den österländska läkekonsten där man med hjälp av tryck på olika punkter längs hästens meridianer kan balansera kroppens inre obalanser. Behandling kan ges i förebyggande syfte för att stärka hästens immunförsvar, förbättra återhämtning men också för smärtlindring.
När massage bör undvikas
Det finns tillfällen när man inte ska massera en häst. Stäm gärna av punkterna nedan innan bokning av tid. Vid osäkerhet är du varmt välkommen att kontakta mig för frågor och rådgivning. Massage ersätter aldrig veterinärvård så konsultera din veterinär om du tror att det finns underliggande problem hos din häst som bör utredas innan du kontaktar mig.
Vid feber - infektion
Hälta som inte är utredd av veterinär
Om din häst medicineras
Vid akuta inflammationer
I nära anslutning till vaccination eller avmaskning
Dräktigt sto
Akut hovböld
Smittsamma hudsjukdomar - tex ringorm eller annan svampsjukdom
Tänk på...
Om du rakar din häst, vänta med massage i någon vecka om din häst har lätt för att bli hudöm
Ha gärna inte på flugmedel eller glansmedel innan behandling, hästen ska vara torr och "trög" i pälsen
Ge inte kraftfoder innan behandling, grovfoder går däremot bra
Rid inte precis innan massage - när musklerna är varma är det svårt att lokalisera spänningar